Sağlık Kurumları İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

  Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı, mesleki donanımını teorik ve uygulamalı eğitimle pekiştiren, öğrencileri ilgili sektörlere mesleki eleman olarak kazandırma amacını güden 2 yıllık bir ön lisans programıdır.



 Sağlık sektörü en hızlı gelişen hizmet sektörlerinden birisidir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan teknolojik gelişmeler ve tıp dünyasındaki dönüşümler sağlık sektörünü en önemli sektörlerden biri haline getirmiştir. Sağlık kurumları personel sayısını ve aynı zamanda uzmanlaşmanın en yoğun olduğu kurumlardandır. Sağlık kurumlarının girdisinin rahatsızlığı olan insan, çıktısının da tedavi edilmiş insan olması ve sağlık kurumlarının yılın her günü tüm gün boyunca hizmet vermesi; önemini ve sayılarını her geçen gün artırmaktadır. Bu temel özellik ve ayrıcalıklarından dolayı sağlık sektörü, en önemli sektörlerden biri olma özelliğini taşımaktadır.



Sağlık kurumlarının ve özellikle son yıllarda özel hastanelerin, rehabilitasyon merkezlerinin, diyaliz merkezlerinin, branş / özel dal hastanelerinin (göz, diş, kalp vb.) sayılarının artması nitelikli personel ihtiyacını da arttırmıştır. Ülke nüfusunun genç olması, üniversite ve üniversite mezunu genç nüfusun her geçen gün artması devletin istihdam politikalarını da etkilemektedir. Sağlık kurumları işletmeciliği programı istihdam politikalarına ve hizmet sektöründeki beklenen değişimlere katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda gerekli teorik ve pratik eğitimi tamamlayacak mezunlarımız teknolojik anlamda ve bilimsel olarak kurumlarda meydana gelebilecek değişimlere de uyum sorunu yaşamayacaktır.



 Programımızın ana amacı bu kadar hızlı bir şekilde gelişmekte ve değişmekte olan sağlık sektörüne her türlü donanıma sahip ara yönetici yetiştirebilmektir.



Öğrenciler sektörel bazda almış oldukları bilgileri geliştirirken öğrencilerin bu bilgileri sentezleme, analiz etme, yorumlama, sorgulama ve eleştirme kabiliyetleri gelişmektedir. Ayrıca analitik düşünme yeteneği kazandıklarından ötürü sorunları hızlı ve pratik çözümler üreterek çalışacakları kurumda etkinliği arttıracaklardır.   


Tarihçe
2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı ön lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır
Kabul Koşulları
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren; sağlık idaresi, sağlık yönetimi, sağlık kurumları işletmeciliği programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Program öğrencisi, 100 ders saatini ve 120 AKTS/ECTS tamamlayarak programdan mezun olur.
Mezun İstihdam Olanakları
Sağlık sektöründeki gelişmeler ve yenilikler ile birlikte son yıllarda özel hastanelerin, rehabilitasyon merkezlerinin, diyaliz merkezlerinin, branş / özel dal hastanelerinin (göz, diş, kalp vb.) sayılarının artması gerek ülke boyutunda gerekse yerel boyutta iktisadi kalkınmaya katkı yapmaktadır. Son yıllara kadar sadece devlet tarafından verilen sağlık hizmetinin özerkleşmesi ve özelleşmesi; sağlık sektörünün turizmle birlikte en fazla iktisadi değer oluşturan ve çarpan etkisi sağlayan sektör olmasına yol açmıştır. Bu katkı sadece ülke sınırları içinde olmayıp aynı zamanda sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen turist ve tedavi amaçlı hastaların sağladığı döviz girdisi önemli bir iktisadi değer haline gelmiştir. Dolayısıyla mezunlarımızın çalışma alanları oldukça geniştir.
Ölçme ve Değerlendirme
Ön lisans programında ara ve final sınavları yapılarak öğrencilerin başarı durumları ölçülmektedir.



https://obsyeni.kafkas.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=999&lang=tr